Voorbeelden uit de praktijk van de GGZ

Op deze pagina vindt u een overzicht van bewezen en succesvolle voorbeelden die leiden tot betere zorg en arbeidsbesparing of innovatieve leveringsvormen. Met uw goede voorbeeld kunt u andere zorgaanbieders inspireren om dezelfde stap te zetten!

Sector Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

Bekijk de voorbeelden.

Gepersonaliseerd Robotmaatje

De zorgondersteuning voor het bevorderen van de dagstructuur, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van cliënten met psychiatrische problematiek wordt meestal geleverd door begeleiders en het netwerk van de cliënt. Daardoor is de externe zorgondersteuning persoonsafhankelijk en tijdsintensief. Door de inzet een gepersonaliseerd Robotmaatje bij cliënten in de begeleiding, zet het Regionaal Autisme Centrum (RAC) in op:

  • het verbeteren van de (ervaren) kwaliteit van zorg en het welbevinden van de cliënt
  • het verminderen van de afhankelijkheid van de begeleider en het netwerk van de cliënt
  • het vergroten van de autonomie en zelfstandigheid van cliënt
  • het op termijn realiseren van vermindering van face-to-face contacten op specifieke doelen in de begeleiding aan cliënten

Medio 2022 is gestart met een groot, driejarig onderzoek naar de inzet van Robotmaatje, uitgevoerd door Fontys Hogescholen. In deze periode worden 80 Robotmaatjes ingezet bij cliënten van het RAC. Binnen dit onderzoek worden zowel de effecten van de inzet van het Robotmaatje op de cliënt, als op de begeleider onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden rond september 2024 verwacht.

Interactief signaleringsplan Emogy; App Emogy

Wij zien graag dat cliënten zo zelfstandig als mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Maar hoe doe je dat op het moment dat het lastig is om je eigen emoties en stressniveau te herkennen? Mensen met autisme hebben hier moeite mee, waardoor ze de grip op een situatie kunnen kwijtraken en zich onveilig of gestrest kunnen voelen.

Zorginstelling Autismepunt ontwikkelde de app Emogy, waarbij een digitaal signaleringsplan inzicht geeft in de energie en emotie van de cliënt. Hij/zij krijgt vervolgens op het juiste moment de juiste adviezen aangereikt. Deze adviezen zijn cliëntgebonden en worden samen met de begeleider ingevoerd. Door zelfregistratie is het voor de begeleider inzichtelijk waar hun cliënten moeilijkheden ervaren en kunnen ze hier sneller op acteren.

Op basis van cliëntdata, die door digitaliseren van het signaleringsplan beschikbaar komt, worden betrouwbare en betekenisvolle zorgadviezen gegeven aan cliënten met autisme. Kern zit hem in het juiste manier interpreteren van de data. In een onderzoek bekijkt Autismepunt in hoeverre de inzet van Emogy de werkdruk op de begeleiders doet afnemen alsook de autonomie van de cliënt wordt versterkt. Het onderzoek naar de inzet van Emogy loopt van juli 2022 tot en met medio oktober 2024. Als de resultaten beschikbaar zijn, delen we deze met u.

CZ zorgkantoor denkt met u mee

CZ zorgkantoor denkt graag met u mee hoe u bovenstaande toepassingen in kunt zetten in uw dagelijks werk. Neem contact op met uw zorginkoper. We gaan graag met u in gesprek.