Pgb: looncompensatie zieke zorgverlener

Vanaf 1 januari 2025 verandert de manier waarop een zieke zorgverlener met een arbeidsovereenkomst, vanuit het pgb (persoonsgebonden budget) wordt doorbetaald. Alles hiervoor wordt automatisch uitgevoerd. De pgb-beheerder hoeft hier niets voor te doen.

Wat is er veranderd?

Eerst werd de betaling aan de zieke zorgverlener buiten het pgb om betaald. Vanaf 1 januari 2025 wordt de zieke zorgverlener eerst uit het budget van de budgethouder betaald. Daarna ontvangt de budgethouder een compensatie voor het loon van de zieke zorgverlener. In het PGB Portaal heet dit ‘ziekengeldvergoeding’. Het budget in het PGB Portaal wordt daarna automatisch weer aangevuld met de ziekengeldvergoeding. In het PGB Portaal is de totale looncompensatie te zien in het budgetoverzicht.

Wanneer wordt de looncompensatie betaald?

Het moment waarop de looncompensatie betaald wordt, hangt af van hoe u de zorgverlener betaalt.

  • Bij een maandloon: betaling looncompensatie op de eerste werkdag van de volgende maand
  • Bij een uurloon: betaling looncompensatie op de eerste werkdag nadat de zieke zorgverlener is betaald

Hoger uurloon

Heeft de vervangende zorgverlener een hoger uurloon dan de zieke zorgverlener? Dan wordt het verschil betaald vanuit het budget van de budgethouder. De looncompensatie is er alleen voor een compensatie voor het loon van de zieke zorgverlener.

Budgettekort

Het kan voorkomen dat er niet voldoende budget is om de zieke zorgverlener te betalen. Dan zal de pgb-beheerder eerst geld moeten bijstorten in het PGB Portaal. Daarna wordt de zieke zorgverlener betaald vanuit het budget in het PGB Portaal. Vervolgens ontvangt de budgethouder in het PGB Portaal de ziekengeldvergoeding.