Maak afspraken over uw zorg in een instelling
De zorginstelling regelt samen met u de zorg. Zodat u de zorg krijgt die u nodig heeft. Maak samen met uw zorgverlener duidelijke afspraken over uw zorg. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.
Welke zorg krijgt u?
- U krijgt de nodige zorg, begeleiding en dagbesteding.
- U krijgt maaltijden en huishoudelijke hulp.
- De administratie en betaling van uw zorg worden voor u geregeld.
Hoe maakt u een goede keuze?
Verhuizen naar een instelling is meestal een ingrijpende gebeurtenis. Bezoek daarom vooraf samen met familieleden of vrienden een aantal instellingen. Schrijf vooraf op wat u belangrijk vindt voor uw toekomstige woonomgeving. En vraag ook bijvoorbeeld of u huisdieren mee kunt nemen, welke activiteiten worden georganiseerd, welke zorg de instelling u kan bieden en of u meubels en persoonlijke bezittingen mee kunt nemen.
Welke afspraken maakt u met uw zorgverlener?
Zorgplan
U legt de afspraken met uw zorgaanbieder vast in een zorgplan. Zo weet u waar u aan toe bent. Uw zorgverlener moet u passende zorg leveren en bespreekt met u:
- wat belangrijk is in uw leven en hoe uw zorg daarbij moet passen
- wie welke zorg levert
- hoe de zorgverlener u ondersteunt en de zorg levert
- hoe de verschillende zorgverleners onderling afstemmen en wie uw aanspreekpunt is
- of u gebruik wilt maken van aanvullende diensten en wat dat kost
- wat uw naaste of mantelzorger eventueel voor u kan doen
Eén keer per jaar bespreekt u met elkaar of de geleverde zorg nog steeds voldoet aan uw wensen en behoeften. Zijn er wijzigingen in uw zorg? Dan worden de afspraken aangepast en verwerkt.
Zorgleveringsovereenkomst
Naast het zorgplan stelt u samen met uw zorgaanbieder een zorgleveringsovereenkomst op. In deze overeenkomst staan algemene afspraken. Zoals eventuele aanvullende diensten en het gebruik van uw gegevens.
Bijbetaling aanvullende diensten
Uw zorgaanbieder kan u diensten of producten aanbieden die niet onder de Wlz vallen. Bijvoorbeeld uitstapjes of het wassen van uw kleding. Hiervoor mag uw zorgaanbieder u om een bijbetaling vragen. Uw zorgaanbieder kan u vertellen hoe hoog deze kosten zijn. U bent niet verplicht om deze diensten of producten af te nemen.
Volledig verblijf of deeltijdverblijf
Wordt de zorg thuis te zwaar voor familieleden of mantelzorgers? Of is de zorg lastig te combineren met de gezin- of werksituatie? Door het inzetten van deeltijdverblijf kunt u langer thuis blijven wonen óf geleidelijk wennen aan de overgang naar een zorginstelling.
Wat zijn uw rechten bij langdurige zorg?
Krijgt u zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Of gaat u die binnenkort krijgen? Dan hebt u een aantal rechten.
- Recht op ondersteuning
Het vinden en regelen van goede zorg kan ingewikkeld zijn. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Wij vertellen u wie u kan helpen, bijvoorbeeld de coördinator zorg thuis of een onafhankelijk cliëntondersteuner.
- Recht op goede informatie van uw zorgverlener
De zorgverlener moet u goed informeren. Bijvoorbeeld over:
- Afhandeling van klachten
- Extra betalingen voor aanvullende diensten
- Wachttijden voor zorg en mogelijke alternatieven.
- Recht op (vervangende) zorg
Uw zorgverlener mag uw zorg niet zomaar stoppen. Willen ze dit toch doen? Dan dient de zorgaanbieder dit zowel aan u als aan het zorgkantoor schriftelijk te melden. En moet uw zorgverlener vervangende zorg voor u regelen.
Huidige zorg voortzetten in de Wlz
Verblijft u in een Wlz-instelling met behandeling en maakt u gebruik van:
- Wijkverpleging
- Kortdurende opname in een zorginstelling (eerstelijnsverblijf)
- Huisartsenzorg
- Mondzorg
- Farmacie
- Eerstelijns diagnostiek
- Niet persoonsgebonden hulpmiddelen
Met uw Wlz-indicatie stopt de vergoeding van bovenstaande zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Krijgt u ondersteuning uit de Wmo? Dan is het belangrijk dat u uw gemeente over uw Wlz-indicatie informeert.
Bespreek met uw zorgaanbieder hoe uw huidige zorg en ondersteuning zo spoedig mogelijk wordt voortgezet in de Wlz.
Woont u in een Wlz-instelling waar u ook wordt behandeld? Dan kan het zijn dat zorg waarvoor u verzekerd bent via uw aanvullende zorgverzekering, ook vergoed wordt uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Denk aan mondzorg of fysiotherapie. Mogelijk kunt u uw aanvullende zorgverzekering opzeggen, maar om dit zeker te weten is het belangrijk om eerst na te gaan of u dubbel verzekerd bent voor deze zorg. Vraag uw zorgaanbieder welke zorg u uit de Wlz vergoed krijgt. Worden de kosten waarvoor u aanvullend verzekerd bent, vergoed uit de Wlz? Dan kunt u ervoor kiezen uw aanvullende verzekering op te zeggen. Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Die kan de aanvullende verzekering dan zo snel mogelijk stopzetten. Als u in een Wlz-instelling zonder behandeling woont, blijft de huisartsenzorg, medicatie en eventueel mondzorg of fysiotherapie (als u aanvullend verzekerd bent) onder de Zvw vallen.