Gewaarborgde hulp wordt pgb-beheerder

Gewaarborgde hulp voor pgb wordt afgeschaft

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten dat de naam gewaarborgde hulp wordt afgeschaft. In plaats daarvan noemen we mensen die het pgb voor iemand anders beheren een pgb-beheerder.

Wat verandert er voor mij?

Lees hier wat er voor u verandert.

Situatie 1: Uw huidige gewaarborgde hulp blijft het pgb beheren

U hoeft niks te doen. Wij zetten uw gewaarborgde hulp om naar pgb-beheerder. Heeft hij of zij ooit de ‘verklaring gewaarborgde hulp’ ondertekend? En is hij of zij akkoord bevonden na een Bewuste Keuze Gesprek? Dan hoeft beide niet opnieuw. Wordt u binnenkort 18 jaar? Dan nemen we sowieso contact met u op over het beheer van het pgb. Meer info?

Situatie 2: Uw huidige gewaarborgde hulp wil stoppen

U kunt iemand anders machtigen om uw pgb te beheren. Lees op de pgb-beheerder pagina onder het kopje “Zo stelt u een pgb-beheerder aan” welke documenten wij graag van u ontvangen. Hier staat ook wat de voorwaarden, verplichtingen, taken en benodigde vaardigheden van een pgb-beheerder zijn. Nadat wij uw informatie hebben ontvangen, nodigen we de nieuwe pgb-beheerder uit voor een Bewuste Keuze Gesprek.

Veelgestelde vragen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dit besloten. Lees er meer over in dit nieuwsbericht.

Kijk hierboven welke situatie bij u past en lees wat de verandering voor u betekent.

Neem contact met ons op.

Lees de voorwaarden en verplichtingen waar een pgb-beheerder aan moet voldoen.

Daar hoeft u niks voor te doen, dat doen wij voor u.

Tussen 15 november en 15 december ontvangt u uw nieuwe budget voor 2025. Hierbij ontvangt u schriftelijk bevestiging dat wij uw gewaarborgde hulp omzetten naar pgb-beheerder.

Als uw huidige gewaarborgde hulp in het verleden tijdens een BKG is goedgekeurd, wordt deze persoon na omzetting niet opnieuw uitgenodigd voor een BKG.

Bent u 18 jaar of ouder en heeft u geen wettelijk vertegenwoordiger? Neem dan contact met ons op. We leggen uit wat u moet doen om een pgb zelf te beheren*.

Bij het beheren van een pgb komt veel kijken. Daarom toetsen wij of dat u aan de verplichtingen kunt voldoen en de vaardigheden heeft om zelfstandig een pgb te beheren. Lees alvast: de 10-punten pgb-vaardigheid en de verplichtingen.

*Wij vinden het belangrijk dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. U krijgt momenteel al zorg vanuit een pgb. Omdat wij voorrang geven aan het afhandelen van nieuwe aanvragen, kan het omzetten van het beheer mogelijk langer duren.

Meer informatie over het afschaffen van de gewaarborgde hulp leest u hier.